My Iklan

Monday, 28 December 2015

DECEMBER

Penutup minggu ini untuk menuju ke tahun baru. Happy working everyone......
Semoga hari ini perjalanan yang baik untuk kita harungi. Senyum selalu!

Sunday, 29 November 2015

SCHOOL HOLIDAY

Seronok tak jadi murid sekolah dan cikgu bila tibanya bulan November December cam ni. Dapat cuti panjang dah boleh plan nak bercuti kemana saja. Tapi menurut kawan ai yang merupakan seorang guru pendidik ini jam bukan macam dulu. Cikgu relax time cuti sekolah panjang cam ni. Lar ni tak ada dah. Banyak kerja jugak katanya. Ada mesyuarat kena pergi. Macam macam kena buat. Report kena buat. Nak cuti boleh tapi bukan lah sebulan. Hehehe dulu aruah bapak ai mmg suka lau anak anak dia dapat cikgu. Kerja senang katanya. Jam ni bukan lagi senang tanggungjawab lagi berat. Budak budak ini jam sangat sangat cerdik. Tak kata kat orang lain lah kan. Anak buah ai Aca ni lau tengok markah semua sembilan puluh lapan puluh tujuh puluh keatas. Tapi dapat nombor tigasatu daripada empatsatu dalam kelas. Agak yang dapat nombor satu tu mesti dapat score 100% gamaknya. So cuti sekolah kali ni memang tak ada plan lagi nak gi mana. Aca datang je lah dulu umah BANGI. Dapat main SIM pun jadilah dah rasa bangga sebab dia dapat tidur umah BANGI walaupun semalam.

Semalam pagi sebelum kenduri dah sampai dapat lak tidur umah BANGI malam tadi rasa dah puas dah dia tu. Pagi ni abah mama aca nak gerak pagi dari bangi nak gi Nilai pulak melawat cucu katanya. Aca kena lah ikut karang anak buah dua orang tu dok tanya mana auntie mana auntie. Lau ikut dia mahu nak stay bangi lagi tuh. Sempat cakap ngan abah nanti singgah bangi tau. Tu tak puas lah tu nak main SIM lagi. Hehehe aca clever erk. 

Ligat dia mikir nak suruh abah singgah lagi ni. 


Saturday, 28 November 2015

HANECO

Cuti sekolah dah pun bermula. Pastinya kita ni banyak dapat jemputan sana sini. Jemputan makan kenduri lar. Pagi ni dilla gi macam tempat jepon tapi nama jer ala rupa jepon. Majlis kenduri kahwin. Alhamdulillah cuaca sedang elok ajer. Nampak cam mendung tapi tak hujan lagi. Rumah kawan rapat abah aca masa jadi cikgu dollu dollu. Hampir 20 tahun tak jumpa, katanya. Kakak ngan dilla pagi pagi dah siap siap nak gi umah Pak Din ni. Cari punya cari terbabas sampai tesco semenyih nu. Rupanya dekat jer ngan sekolah dilla dulu kat Sek rendah Semenyih tu hah. 

Masa ni awal dilla sampai. pengantin pun tak sampai lagi. Ada photoobooth saje suruh Aca berdiri kat situ, hehehe.

Pengantin tak sampai lagi kita amiklah gambor makbapak pengantin. Dapat abah aca bergambar kenangan dengan rakan serumah yang hampir dua puluh tahun tak jumpa. Agak agak kita pun ada kawan lama yang tak pernah jumpa sampai la ni. Mesti happy lah kan dapat jumpa cam ni.


Selamat pengantin baru Liyana & Afiq. Walau tak sempat nak jumpa pengantin dapat tengok photobooth pun jadilah.



Wednesday, 7 October 2015

TROBEK XI'AN

Disepanjang empat hari kat Xi'an ni makan pagi tengahari malam memang terbaik lah kiranya. Sebab apa aku kata baik jenis makanan yang dihidangkan punyalah banyak. Contoh lunch tiga empat jenis lauk depa hidang dulu passtu baru nasik.Hari PERTAMA kira fail lah lagi. ingatkan lepas nasi kira dah habis dah. So masuk hari Kedua Ketiga dan seterusnya dah pandai budget dah kita orang. Lepas nasi kuar tunggu lagi. Hah baru syiok cam tu. Aku ingat kan habis dah tak lama tu depa hantar lagi tiga jenis lauk lagi. Hangpa bayangkan. Depa memang suka makan tapi perot depa kocik je. Air PANAS! Aku tak jumpo air sojuk. Duk Malaysia ari ari tibai minum sejuk water. Kira payah gak aku nak biasakan minum air panas ni empat ari kat sana. Mesti aku bawak air mineral dari hotel. Sekali teguk habis maklum botoi kecek. 

Apa nama restoran? Semuo tulisan Cina tapi tang HALAL tu tulisan jawi. Aku ikut Muslim Tour so aku tak ragu pasal menu makan sepanjang empat hari kat sana. Di Xi'an banyak restoran halal. Di Muslim Quarter Street ni pun ada banyak juga. Korang leh pilih mana satu.
Ni restoran Halal tak jauh dari Muslim Quarter Street tu.Last day lunch kat sini sebelum kita orang habiskan masa shopping sebelum bertolak ke airport. Time ni ada yang naik tut tut gi round bandar Xian. Lorong ni tak berapa havoc sangat. Nampak sunyi sikit dari Lorong Muslim Quarter Street di sebelahnya.

Ni nama AYAM PEDAS, sebabnya terasa pedasnya. Sodap woooo

Ni bukan lah cengkodok. Nampak sticky kan. Tu nangka depa goreng sira gula. Melekat lekat jadinya....So kira berapa banyak menu atas tu kan.


Thursday, 1 October 2015

XI'AN THE MOST BEAUTIFUL CITY IN CHINA

Dah hampir dua minggu lebeh dah edisi perjalanan ke Xian China ni. Dari sehari nak update tak jugak siapnya. Mood menulis tu ada tapi kekadang terbantut begitu saja. Kena ada mood secukupnya kut.

Nak cerita pengalaman gi ke China kali ni. Pernah pergi dulu ke Hong Kong kendian singgah di Shenzen. Tahun berapa dah tak ingat. Ada lah lima enam tahun kut. Kali ni pengalaman ke Travel ke Xian sungguh syiok giller. Bebas nak shot apa saja. Itu lah yang penting. Kalau orang giller kamera ni modal tak lain tak bukan. Ini lah caranya. Satu shot lain ceritanya dan shot ke dua ke tiga dan seterusnya. Tak hairanlah kalau kaki travel penuh dengan photo yang pastinya menjadi kenangan mereka.

7 Sept jam 5.30 bermulalah langkah pertama pada tahun ini untuk melihat negara destinasi yang menjadi pilihan. Terima kasih pada sisterku yang saban setiap tahun menaja perjalanan ku ini. Perjalanan selama 5 jam setengah ini  bagiku yang agak lama jugak.. Dah lama tak fly wei. Kematu jugak di buatnya.

Jam 12.30 am sampai lah ke bumi XIAN diiringi dengan hujan hujan manja. Airport Xi'an Xiangyang International Airport kaki ku telah melangkah buat pertama kalinya.Pegawai Imegresen di Xi'an Airport ini menunjukkan muka yang manis biarpun hari dah masuk pagi. Mungkin kerja dia orang hari hari. Kena maintain service yang baik. Jangan lupa tekan button yang ada di depan Imegresen samaada puashati atau tidaknya. Urusan passport pun cepat tak banyak soal.  Cuaca di luar hujan. Kami terpaksa berjalan lagi keluar lebih kurang 10 minit untuk menaiki bas yang telah sedia menunggu.  

Seperti yang aku katakan hujan noks. Tarik lah luggage dengan lajunya. basah sikit sikit ajer.

Jam 1.30 am dah sampai di Xi'an HongBao Hotel. Berehat secukupnya untuk simpan energy pada hari esok pulak. 

DAY 1

Pintu utama Hotel Xi'an HongBao. Pepagi (selasa) aku dah berdiri kat sini. Tengok cuaca dari dalam hotel macam cantik ajer. Rupanya....hujan lah. Alahai jugak. Untuk itinerary hari ini kita akan melawat City Wall, Great Mosque, Muslim Street, Bell & Drum Tower Square.Apa pun kita breakfast dulu.

Breakfast di hotel Paw mesti ada noks, Pau dengan spirulina, paw ngan herbs pun ada. Sepanjang duk lima hari kat hotel ni aku belum jumpa Paw kaya Paw pandan. Memang tak ada kut.

Ongkosnya yang harus di bawa. Biarpun banyak mana janji asal boleh shopping. Minda terapi yang boleh hilangkan tension kut. Di Xi'an ni tak adalah tempat shopping sangat pun. Cuma di Muslim Quarter Street ni ada gak souvenir yang boleh di cari.Cuma bestnya kita dapat tawar menawar dengan harga yang sangat cantik rupa. Tshirt quality yang sangat baik boleh dapat 20 yuan saja (lebih kurang rm13).


Okay itinerary hari pertama ni
Kali ni dari hotel jam 9.00 pagi kami mulakan perjalanan. Tempat pertama THE XIAN CITY WALL yang mengikut sejarahnya telah dibina pada tahun 1374 sehingga 1378 sepanjang 14 km. Gigih aku menulis nota pada buku comel yang aku bawa setiap kali perjalanan. Tour guides kami "meimei'yang fasih berbahasa Inggeris menceritakan tentang sejarah Xi'an.Berbentuk empat segi dengan pintu gerbang disetiap seginya. Terbinanya tembok ini untuk menghindarkan dari serangan musuh musuh dari luar.Time aku gi kat bell tu loceng bulat tu dah tak ada, dah di tanggalkan pun. Lau ada loceng bell tu mahu bergema satu Xi'an.

Main enterance Xi'an City Wall.
14 km nok jauhnya. Bila meimei kata boleh naik basikal, baper lama nak sampai gamaknya. Budakbudak ni xcited naik naik sikal. Kita tengoklah nanti larat ke taknya erk.

Harga tiket 40 yuan setiap sorang.Tugas tour guides menerangkan terperinci akan kedudukan Wall ini.


Jangan pandang belakang! Hahaha bukan ada hantu, tapi gayat lah. Tinggi curam tangga ni. Tak sabor nak cepat sampai. 


Angin sepoi sepoi. Sejuknya tapi mulut tak berasap.Silap hari kut.
aKTIVITI NAIK BASIKAL. Nanti dilla cerita di part akan datang. Jauh ni naik basikal 14 km. Mengah dibuatnya. 

Aku rasa release tul bila berada disini. Jadi relax, bersahaja. Aku boleh captured apa saja. No body kata' hey jangan, no Camera Pls & bla bla'. Sebabnya lau orang cam aku ni kena sergah cam tu memang KOMPOM aaa semua gambar akan jadi Buruk! Amik gambor gunakan MOOD ini lah jadinya. Tapi kat sini memang korang akan enjoy mbagget. Tak Caya, gi lah sini. Silap silap dia orang akan bagi kerjasa dengan gaya yang tak disuga. So biarlah gambar berbicara, ghitew. 

Ini salah satu kedai souvenir yang ada kat tepi Muslim Quarter Street ni. Saje lah aku beli jam sebijik. Lebeh kurang sama ja kat Malaysia tapi kununnya nak beli gak jam di China made in china buat kenangan. 

Dia sangat fasih berbahasa inggeris. Ni hari yang last aku singgah Muslim Quarter Street sebelum fly malam. Dapatlah jalan puas puas kat sini. Baju baju tu dia bagi harga 45 YuanRmb. Hangpa tawar jadi 20 mesti dia orang kasi. Tak bagi korangs cubalah blah sikit sikit mesti dia panggil pangil. Masa tu apa lagi bargain semampu boleh. Sebabnya aku dah try sebelum perjalanan pulang tempohari.

1ST DAY datang sini tak nampak pun gula Cotton candy ni. Mungkin masatu hari hujan.Last day jumaat cuaca terang benderang. Adanya dia disini. Sangat kreatif dan aku pernah tengok tengok dalam Astro tapi tak ingat dimana ada orang serupa buat cotton candy cam ni. Cam teruja nengoknya. 

 Kat sini inilah makanan paling pamous. Cam rupa kek pun ada tapi dibuat dai pulut dan ada sos. Manis sosnya. Mana mana korang lalu akan ada kuih ni. Sorry aku tak ingat harga berapa $$$$.

Ni ketam sotong goreng. Besor giller noks. Orang kedah aritu dia kata SOTONG RAJA. Harga dua puluh yuan lebeh kurang myr 13.50. Kita dah biasa makan potong potong. So lau gi sini pastikan bawak gunting lah baru rasa nikmat.

Macam macam jenis makanan ada. 

Dia orang ni suka makan kambeng. Tengok lah ngan lidi satay kambeng yang lejen.

Satu hari duk sini pun tak menjemukan..
Nanti kita sambung lagi