My Iklan

Tuesday, 18 March 2014

MATERNITY

Tinggal minggu ni ajer dapat sama ngan Mekda. Ya lah kawan sengeteh kawan sekata pendek kata kawan lah semuanya. Tiga bulan Mekda akan berehat di PulaU yang Indah. Angin sepoi sepoi bicara. Wah sronok ghitew kan Mekda. Untuk melaksanakan impian Mekda kali ini alhamdulillah dengan IzinNYa aku dapat laksanakan impian Mekda untuk photoshoot Maternity dua minggu yang lalu. Sorry lah baru hari ini dapat update. Semoga Mekda gembira dengan senada seirama dan ianyanya dapat menjadi kenangan yang terindah sebelum bergelar Ibu ni kan selepas kawan sahabat terapat Mek Jemmah menjadi IBU kepada Ammar Ziyad tiga bulan lalu. Mek Jemmah tak dapat aku nak shoot Maternity untuknya. Insyallah kalau diizinkan Ammar ber 'Adik' nanti akan ku laksanakan untuk mu jua Mek Jemmah. Hanya ini yang mampu aku lakukan untuk kalian sahabat ku. Sumbangan dari mata hati ku yang ikhlas. Dari kaca mata bertemankan shutter & View Finder segalanya bercerita....

Tentu perasaan menjadi IBU adalah suatu kegembiraan yang dapat dirasai oleh jiwa dan raga. Betapa bahagianya.....

Berserinya wajah bakal IBU ini....

Kalau bunga apa tandanya? Cer teka ....nanti mesti Mekdah banjer 'collek PCB'.


Bila photographer menjadi model .... ada gaya ghitew


Ammar Ziyyad & Mekda


Mek Jemmah & Ammar. Wah masing masing dah pegang anak. Seronoknya aku nanti dikelilingi anak anak comel cam ni. Pasti ada ENTRY yang bakal menyusul nanti untuk mereka ni. Last word, ku doakan untuk Mekda semoga selamat segalanya. Moga di permudahkan mudahmudahan. Pasti aku merindui diantara sahabat ini.



Thursday, 13 March 2014

DINNER

Hari yang berjerebu ni mood pun turut sama jugak. Nak punyai hati yang ceria mood kena baik. Minda kena fokus pada sesuatu yang positif. Keberangkaliannya aku rindu dia. Baru fly semalam status FB masih tak kelihatan. Mudahmudahan dia selamat sampai ke destinasi. Aku dah mula rindu. Maklumlah hari hari jumpa. 

Kakak aku lah.....
Dialah mak dialah kakak dan segalanya. Kakak ku dah fly gi Sepanyol. Rabu depan baru lah balik. Tinggal aku ngan cookie, kibumi & acap. Cookie & Kibumi adalah dua ekor kuceng yang kakak aku sayangi. So amanah aku untuk menjaga K & C ni. Acap bukan lah kuceng erk .......hehehe!

Dua ari lepas lepas opis hour aku gi makan ngan kawan baik tiga sejoli kat depan bangi KOPITIAM tu. Ayam penyek ap bila dah kul enam jadi THAI BBQ pulok. Dua syif kedai ni. Tempat best aa. Aku suka tempat ghini tak bising relax cool. Suasana santai macam macam lah nak rasa semuanya. Balik umah memang aku tak masak lah. Duk dua urang pun anak buah aku mesti balik lambat funya. So aku orderlah apa yang aku ingin rasa nak makan.

Banyak menu. Pilih je....

Menu kat atas tu menu sebelum jam enam petang erk.

Ada wifi free noks. Leh santai santai lagik.

Pineapple Fried Rice. Rasanya .... biasa ajer lah. Hereganya dua beleh hinggit. 

Tomyum ni kais kais macam biasalah. Herege dua puluh lima hinggit nko.

Udang salut baju tepong herege lima beleh hinggit.

Yang ni terbaik tapi sayang.... aku lupa nama menu. Aku selalu cam tu. Mudah lupa sesangat. Kalau sejuk ni memang sedap. Yang kunin tu nangka. Putih tu aku tak ingat pulak. Herege enam hinggit.


sUMBER : iphone acik

Monday, 10 March 2014

CECARI MAKAN

Sabtu semalam ada agenda photoshoot khas buat Mekda. Sebelum Mekda balik Kelantan nanti elok ada kenangan sebelum baby Mekda ni melihat dunia. Sekurang kurangnya bila besar nanti anak mekda boleh menatap wajah mama yang cun dalam diarinya nanti.

Pagi Sabtu tu janji ngan Mekda kul lapan setengah tunggu depan pagar rumah. Mek Jemah pun nak ikut sekali. Mak Jemah wassup kul lapan setengah katanya Ammar baru bangun. Tak apalah ditungguin aja. Faham ada anak kecik tu tak payah rush sangat ya Mek Jemah. Cuaca sememangnya panas pun. Mek jemah kata gi lah sarap dulu tapi scooter aku kat workshop. Aku cadangkan kita sarap lah sekali nanti. Siapkan Ammar tu dulu.

Tetiba mekda call jom lah kita gi sarap dulu kak dilla. Nanti kita tapau utk mek jemah sekali. Tak pergi jauh mana sebab nak senang so kita urang decide sarap je kat sini.

Waktu ni aku wassup mekjemah jangan rush. Lambat pun tak per siapkan apa yang patut untuk Ammar tu. Aku pun order mana yang mampu tengok je. Tetiba mekjemaH sms dah sampai depan rumah. Alamak order tak sampai lagi ni. Ni Mek Jemah mesti tak baca wassup aku. Order sampai je aku terus telan. Bukan apa sian kat baby Ammar tunggu lama lama lak nanti. Mekda pun order serupa ngan menu aku. Not bad jugak lah rasanya. Masih boleh di beri markah.

Sedapnya teh ni. Dah lama tak gi old town. Makan cepat minum pun cepat. Nasib baik tak tersedak (hehehe). Sian kat Ammar kata mekda. Jomlah kita balik mekda.


Nyenyak baby Ammar tidor erk...

- Photo dari Iphone
kelabu asap je

Sunday, 9 March 2014

AMMAR ZIYYAD

Waktu Jemma pregnant dulu bila dah nak dekat due masa tu lah kisah AMMAR tengah popular. Anak muda yang berkhemah dan atas dakwahnya mula di kenali selepas permergiannya. Waktu tu aku dan Jemma bersembang sembang cerita tentang Ammar. Apa kata ko namakan AMMar utk anak ko nanti Jemma. Aah lah sedap jugak nama tu kan, kata Jemma. Aku mencadangkan agar ko bacalah kisah Ammar tu. Nanti aku link kan cerita ammar tu ko baca erk. Selepas Jemma membaca kisah Ammar ni dia kata terus nak namakan Ammar jugaklah pada anaknya nanti. Sedeh lah kak kisah Ammar ni. Memang pun. Nanti andai satu hari aku terjumpa En Azam tu akan ku tunjukkan Ammar yang ko ada nanti.

Inilah Ammar Ziyyad. 

Semalam genap tiga bulan umur Ammar. Selama tiga bulan ini Mek Jemah telah bergelar seorang IBU. Kalau dulunya mek jemah lah model dilabangi kesana kesini tapi kini nampak gayanya mek jemah terpaksa menjadi model ibu dan anak. Tugasnya sebagai ibu memastikan agar Ammar sentiasa ada dimatanya selalu. Ammar anak yang baik. Seharian berada di Taman hijau yang agak panas ini Ammar sangat behave. Tidak nangis pun biarpun cuaca yang agak panas terik. Sangat senang menjaga Ammar ni.

Moga Ammar menjadi anak yang soleh...

Habis photoshoot terus lepak kat Wadihana. Terima kasih mekda kerna banjer kak dilla semalam....

Thursday, 6 March 2014

OLD MALAYA

Bukan lah Bola atau harimau Malaya yang aku nak cerita ni. Aku tak minat bola jadinya tak mungkin nak cerita pasal bang Bollah. Hahaha statement maut. mesti marah peminat peminat bola. Sorry lah brader... gurau je.

Aku hari ni bukan lah ponteng. Tapi terpaksa jugak tak kerja. Sebabnya scooter aku dah jalan setengah jalan lepas aku sarap pagi tadi. Tetiba macam nak press tu rasa nyawa cam tak sampai je. Kalau aku teruskan rasa rasa cam tak sampai ke Opis je nampak gaya. aku press perlahan lahan sampai jugak kat trafficlight dekat ngan kedai moto ni. Ekceli scooter aku dalam training nak rempit laju. Budak kedai moto tu kata 'akak bawak dulu tengok camana laju ke tidak agak agak akak leh rempit ke tidak, katanya. Dah seminggu lebeh aku bawak pusing gi keje rumah ngan opis memang tak leh nak rempit takat enam puluh je. pe barang... bila moto honda kapcai leh potong scooter aku ni. Senyum sengeh je tengok meter. So pagi ni memang nak kena hantar balik jugak jawabnya. nasib baik alhamdulillah aku sempat sampai kat bengkel moto ni. Aku parking chantek chantek pass tu aku call kakak aku suruh amik lah pe lagi. Minggu ni terpaksalah aku tumfang opismate aku lah. Scooter aku tak pernah sakit tapi bila sakit ghitu gayanya. Moga dia cepat sembuh.

Chantek ri ni call mekda tetiba mekda kata jom gi lunch. Aku suggest jom lah kita TRY OLD MALAYA Kopitiam kat Bangi Gateway. Tempat shuntek you relax cool. Makanan macam kat Kopitiam jugak. Aku tengok ada menu ROTI KAHWIN. Camana rasa erk. Nanti lah try kendian.

Makan sambil lepak lepak, cool!

Alamak watermark aku dah salah lah. OLD MALAYA only. No town bah

Lawo jendela dia...

Mekda kata kusi tu lau letak kat umah comey je....

Ni menu aku meekari. Boleh lah.....

Cool nyaman lah Orga, hehehe. Orga sokmo duk kat IG. Tu lah korang mai lah duk kat IG. Best wooo kan Orga kan. Bak kata dep hebatnya perkenalan pemilik IG yang punya minat serupa bertukar tukar fikiran. Bila sorang tak updated lama punyalah bimbangnya. Touching aku baca. 

Aku try cari mee sup tapi tak dek.

Ni pilihan mak yong. Sodap tak mekda....


Nak cari cendol bakor memang tak dek lah kat bangi gateway ni. Ni Old Malaya punya cendol.

So dah habis makan apa lagi gi lah bayor hehehee

Monday, 3 March 2014

ANGAN ANGAN


Pastinya angan angan itu adakalanya apa yang diangan kan itu menjadi kenyataan. Selalunya HARUSLAH berangan angan dulu untuk mendapat 'feel ghitew. Begitu juge lah ngan aku ini. Berangan angan untuk memiliki sesuatu. Agak agaknya apa erk. Cuba lah teka apa impian atau angan angan yang sedang bermain di kepala pikiran ku di kala ini. Suami? Takkan lah kut. Korangs ni kesitu pulak.



Apa yang aku suka? Itu lah yang aku cari. Bak kata kawan kawan opis nko ni kalau dah minat sanggup berhabis erk. Hah cam tu dia urang cakap. Ya lah sebab dia urang tak minat apa yang aku minat. Minat kita berbeda.......


Insyaallah jika dengan IzinNya angan angan aku ni akan dapat lah. Macam tak sabar je nak tunggu derian runtuh ni. Adanya derian runtuh tu maka boleh lah aku beli sedikit bakul untuk menampung derian ni nanti.


Maka itu juga aku terpaksa berpisah ngan cik samsung esok. Terpaksa memilih salah satunya. Alhamdulillah buyer dah ada. Esok maka bermulalah penyerahan. Moga cik sam mendapat tuan yang baik dan penyanyang. Sedeh memang tidak di nafikan. Last cik sam dengan tuannya pada Umrah yang lalu. Banyak jasanya. Bukan aku tak sayang tapi terpaksa. Apa pun ingatan takkan dilupakan selamanya. Selamat berbakti pada tuan baru erk cik Sam. 





Sunday, 2 March 2014

AHAD SUDAH

Cepet sungguh masanya berlalu. Rehat tak puas lagi dah nak masuk Senen. Pastinya permulaan kerja kembali bermula. Kalau tak kerja sapa nak bagi makan. Bukan ada business pun kan. Apa pun kena ambik mood untuk menceriakan hari esok.


Semalam Sabtu gi opis kejap. Balik tergesa gesa tengahari tu sebab nak gi wedding anak buah kawan ku di sebelah Bomba Bangi. Kakak aku kata kita gi lambat sikitlah dalam kul tiga katanya. Memandangkan dia kena banyak gi kenduri hari tu lalu aku pun tak kisah. Kebetulan anak buah kawan lama tu pasangannya anak sedara kazen ku rupanya. Wah jadi sedara lah kita. tunggu punya tunggu dah jam tiga suku kelibat kakak balik rumah pun tak menjelma. Nak call tapi tunggulah kejap. tak lama tu dengar ada orang bukak pintu atas. Jenguk kejap rupanya kakak ku dah balik. tudung tak pakai lagi ni. Moh le kita gi kak, kata ku. Ala dilla akak dah gi kenduri umah noi tadi sebab akak dari Sepang lah. Hmmmm ghitu ke. Ok kak tak pelah lagi pun dah kul baper ni hah. Aku tanggal jubah terus gi dapor makan. Hahaa padan lah muka aku kena tinggal. Kalau aku ikut sekali gi kenduri kan dah leh gi kenduri si Noi. Tak perlah tak dak rezeki.




Hari AHAD...
Tak gi mana pun. Mengemas profile IG. Aku kan pemilik IG yang tegar.... jangan ada yang nak muntah erk. Hari ini banyak benda potrait kids yang ku edit. Alhamdulilah ada sekeping dua menjadi pilihan Hashtag. Walaupun tak dapat hadiah namun aku amat menghargainya kerana web mat salleh ni memang payah giller nak dapat pilihan. Aku hanya hanya amatur berbanding dengan mereka yang profesional.



Bila dah melekat kat IG ni... entahlah orang cam aku ni tak tahu apa nak di kata.



Hari ini photo ni terpilih dalam hashtag #childrenofinstagram.