My Iklan

Sunday, 29 September 2013

JALAN JER

Pagi ni ambo jalan sakan. Penat jugak tapi syok jugak. Semalam jalan ngan mekda. Rini pepagi Uyie lak kawan mekda call. Kunon nak teman kan gi kenduri kahwin tapi tetiba kad kahwin kawan tu ilang. Lor...camana nak gi lau kad tak dek. Mestinya tak ingat jalan. Ambo lagi lah. Uyie kata jom lah kita gi sarap. Leh je memang tak sarap lagi ni. Kul sepuluh Uyie datang rumah. Nak gi mana kita. Masa tu terpikir pikir mana nak sarap ni. Pusing bandar baru bangi banyak kedai yang lom bukak lagi. Dah lama tak sarap kat NUIN. Tapi cam tak best je. Jomlah kita cari kat belakang Haji Tapah tu. Presint 14 tu banyak kedai makan. Kita urang pun gi sinun. Banyak kedai makan penuh. Passtu jumpa kedai makan sebelah bank rakyat tu macam tak penuh sangat. Makan nasi lemak + itik masak itam. Perghhh...sedap giller. Orang Kelantan kan pandai masak. Teringat gi Kelantan arituh ada gak makan itik masak cam tu. Terasa sedapnya ......
Passtu Uyie kata leh tak teman kan gi MAEPS jap nak ambik barang katanya. Skill Malaysia KEEK tengah bersidang di MAeps rupanya. Wah tingginya aku nak panjat tangga tu. Belum naik gunung JOGJA lagi ni. Menapas aku pagi ni...nasib tak semput. Kena aircond ilang penat. Ada band lah kat luar tu. Tapi macam lagu metalica lah pulak. 
Pagi ni jalan clear lagi. Ni tengah nak memusing ke Haji Tapah. 

Sampai kat MAEPS. Kat sini lah band tu. Macam macam lagu ada. 

Penuh parking. Ni semua secretariat punya park. Tengok motor bawah tu.... ko ado?


Wah jalan lagi dah nak sampai Keyell aku. Panas terik ni.



Aku dah sampai de CURVE. Parking kat IKEYAH full sudah. Dalam Ikeyah usah criter le. Bersenggol sengol trolly lagi. Hajatnya tak beli apa tapi terbeli jugek.


DRALLA Copping board. Dah potongpotong leh gulong gulong. Owesome ghitew. Herege sembilan hinggit lebeh je.


Comel bips ni. Dulu aku penah beli untuk ACA. Nak beli lagi untuk sapa lak. Suka tengok children department ni. Unik kesemuanya.


menatang ni lah yang aku dok cari ni. Arituh gi ngan mekjemma tak nampak pulak erk. Nak buat props kununnya. Dah gi bawah tengok tak dek stok le. Frustnya makhencik. Herege enampuluh sembilan ajer.


Jamu mata sambil cari ideya. Ada katilkatil yang sangat cantik tapi malas nak snap sebab sepah sepah. Agaknya kakitangan Ikeyah dah tak kuasa nak menegah pengunjung Ikeyah supaya behave. Lau aku jadi security pun penat nak cakap. Kang kemas kemas sepah balik. Nak tengok lagi Ikeyah ni singgahlah IG ambo erk. 


Saturday, 28 September 2013

RUMAH MAKAN CIBIUK MALAYSIA

Hi Salam Hari Sabtu. Angan angan nak gi kerja arinih. Tapi tetiba tak jadi lak bila dah kenyang gara gara sarap ngan Mekda pagi ni kat Tefian Bangi. Hahaha nama Mekda jugak khen. X lah sebenarnya memang malas nak gi Opis. Nak rehat rehat lah sebab esok ada plan nak jalan. Ni cerita petang semalam ni. Dua hari lepas kawan opis ada kata try lah makan kat CIBIUK. Bunyi cam pelik ja. CIBIUK tu apa mmg tak nah dengor pun ambo. Kawan opis kata gi try lah makan kat situ tak jauh mana pun. Sapa tahu kedai MAEL SAVE atau pun LAMAN GRILL milik Chef Sabri tu memang tau lah. Sekali tu nak gi tak jadi tapi ambo gi makan kat PONDOK MALINDO. Nanti kita cerita tentang Pondok Malindo ni kendian kay. So semalam call lah Mekda. Jom kita gi CIBIUK Mekda. Anna kata ada PISang Cheese (gulp). Tu kan pebret Mekda masa kat Bandong khen. Akk dilla teringin nak rasa pisang cheese tu. Camana gayanya. So petang pukul 5.30 ptg ambo dah bersiap sedia nak thumprint ni. Ambo nombor satu boh, hahhahaa. Ambo rempit .... x kira lah lau leh nak kalahkan si TEGAR tu. Dia ada motor rally ambo ada scooter. Hah sampai jugak dengan waktu yang dah ambo speed laju ni. Mekda as usual dah tunggu. Tu Mekda kabor pagar khas ambo. Huhu ambok pun gi parking scooter masuk rumah dulu ambik nyawa. Nyawa iphone lah boh. Kang batery kong rugi je. Cam biasa edisi jalanjalan cari makan kenalah bawak gadget bagai cuma Nikon je x bawak. Bawak je yang simple2. Samsung dah memang ada dalam beg mmg tak pernah tinggal. Sampai je kita urang pun pusing pusing dok cari CIBIUK ni. LAndmark yang Anna bagi tu jumpa tapi Cibiuk ni nyorok celah mana lah. Nasib Mekda ni rally nyer drebbar. Kona kona masuk taman bagai akhirnya jumpa jugak. OOO dah lapau ni. Wow shuntek susun atur CIBIUK ni. Cuma kusi tu licin. Lau duk tak stabil memang leh tergolek terlentang so be careful. Capai menu kita urang pun order. Bila order makanan sampai wah sonoknya. Nak lah shoot seketul dua buat permulaaan. Sekali nak capai phone....mana phone ambo? Aduiii tertinggal kat rumah ko. Alahai tak pnh tinggal phone kenapalah arinih tertinggal pulak. Hancurnya hati ku ewah.....ala uolls kan tak tahu. Ambo kan jenis ghitu. Phone tu ibarat kekasih hati. tak nak lah ditinggal tinggal. Tapi dah nak jadi. Nasib ada samsungni.....teringat kat Jemma pulak. Kata tadi nak follow kita urang. Camana gaya nak call sebab ambo tak ingat nombor phone mekjemma. Mekda lak tak ada nombor mekjemma. Adui....harunya. Sian makbuyung  nak makan nasi CIBIUK. Nasib baik ingat nombor phone Anna. Minta mekjemma roger. Alhamdulillah dapat jugak. Tapi masa ni mekjemma lom sampai lagi. Ambo ngan mekda puluun habis nasi liwet ini. Sedap mbangget sih!

Ini adalah set nasi LIWET KASTROL untuk dua urang. Harga Rm27.90 x silap. Banyak nasinya leh kongsi tiga urangs.....


Gaya urang happy dapat makan nasi Liwet biarpun pertama kalinya hehehe


Yang diates itu namanya SAMBEL dek non. Waduh ....sambelnya 'nyocok sekali' dong. Pantes menahan kepedesannya. Lagi itew namanaya PISANG CHEESE loh. Menurut mekda pisang cheesenya sungguh lain yang ada di Bandong. Tapi gue kok enggak suka. Sebabnya manis sekali....waduh ditambah sirap gula itu lagi menyengat kemanisannya. Gue suka lagi pisang goreng dek non....


Makyong Jemma yang happy....


Thursday, 26 September 2013

IG

Lau sebut IG mungkin ada yang tahu. Mana yang addict ngan IG ni kira macam ambo gak la. FB hanya parking ja. Almost de time pasti IG sentiasa ada disisi (ewah)!
Seronok dapat kenal rakan rakan Cyber terutama yang jauh dari BUMI MALAYSIA. IG banyak memberi idea terutama lau kita suka hashtag PHOTOGRAPHY. Sangat meluas. Hashtag apa saja pencarian itu pasti ada. As usual pencarian ambo pada #kids & #editing. Sangat menyeronokkan bagi ambo. Gigih ambo membeli application VSCO dalam iphone. Ambo suka kalor VSCO, vintage vibrant. Ambo tak reti nak guna photoshop. Ni senang guna ipone leh bawak kehulu kehilir. So far ambo bahagia. Bahagia untuk diri sendiri disamping berkongsi IG dengan rerakan yang menceburi minat sebegini. Bahagio lah yo. Pagi ni ambo leka editing IG photo ACA. Jarang nak hashtag INSTAGRAMKIDS. Tetiba photo Aca terpilih dalam #instagram_kids. Terharunya ambo....tq IG to highlight photo ACA ini. 1129 yang likes setakat ini.Tq.....





Saturday, 21 September 2013

ACA MISS U

SABTU sudah. Since sabtu dah tak yah masuk opis ni rasa dunia ana yang punya. Lau tak tu hati sentiasa tertekan je sebabnya tak suka kijo ari Sabtu. Nampak gaya boss pun cam paham ja. Terima kasih boss kerana begitu memahami hati ini (hahaha). 
Jap lagi nak tunggu Aca datang. Rindu nya ambo ngan dak ni. Sepatutnya last week nak cuti cuti sama tapi sebab Aca kena masuk spitai jadi cuti bersama tu tak jadi. Tak lupa untuk dia. Sempat belikan apa yang dia suka. Masa beli ni pun asyik teringat je. Lau ada sekali banyak photo outdoor leh shot ketika ini. Tapi tu lah namanya tak ada rezeki. terima lah ketentuanNYA. Mudah mudahan akan datang ada untuknya.

Untuk JM thanks you so much. Oleh oleh ini sangat shommel. Walaupun kita tak pernah jumpa namun kita adalah sahabat ciber yang mengenali tidak jauhnya dari hati ke hati (ewahhhh). terima kasih pada mekda SR kerana tolong bawak kan ole ole ini. Ambo pun dah lama tak jumpa Mekda hampir dua minggu. Semalam baru dapat bersua kat Upin IPIN. Anyway enjoy ngan aiyer bandong tu sudey.


Friday, 20 September 2013

VACATION

Dah hari Jumaat erk. Esok SABTU menandakan hari rehat untuk para pekerja macam ambo ni. Tak de lah xtvt yang nak dibuat esok ni sekadar rehat rehat saja. Jom lah sharing photo photo yang banyak ambo shot masa percutian ri tuh. Jangan ada yang jemu sudey erk.

Banyak sorvenir dekat USS ni. Pendek kata pusingkan ajer 'sing dollar' tu leh dapat macam macam. Masaalahnya sing dollar ku tak pusing pusing macam stuck je kekdahnya.




Thursday, 19 September 2013

THE WAITRESS IN MEL'S DRIVE - IN

Salam pagi salam hari Khamis. Owhh arini Ialls dah start kijo. Sat lagi kui tujuh setengah baru nak gi opis. Rindu kat opis ku ni (tetiba feeling ghini). Rindu kat kawan kawan. Masih lagi bercerita disekitar percutian di USS. Kali ni ialls nak up photo 'The Waitress in MEL'S DRIVE-IN. Ayu ayu semuanya. Dancing tu jangan cakap aaa kanakkanak yang ada kat situ pun boleh gelek sama. JM lagi dua bulan nak gi nanti leh photo shoot dengan MDI ni. Salah sorang tu namanya domtonitto. Shummel mulut dia ni. Remaja belia. Waktu pukul empat setengah petang sebelum bermulanya PARADE. U olls nak bergambar dengan dia urang pun boleh tapi kena cepat. Lambat kena Q tu pun yang Q tu panjang memang tak boleh tunggu sebab MDI kena buat persembahan atas stage.
Jom layan layan photo MDI....