My Iklan

Monday, 30 July 2012

PURI PUJANGGA

Kali ni Iftar di Puri Pujangga bersama Shidah Ramli. Booking seawal hari jumaat lepas. Harga Buffet ramadhan ni Rm45 nett. Boleh check kat sini. Memandangkan hari Sabtu dah penuh maka dapat pada hari Ahadnya. Pukul 6.30 ptg Shidah dah sampai pintu pagar. Maka kami pun teruslah pergi kesana. Sampainya urang tak pun ramai.

Aku sampai je kat sini urang x berapa ramai lagi. Aku ajak shidah jom lah kita shoot food yang ada kat situh tuh. Si Shidah ni macam malu malu lak. Aku pun malu jugek tapi aku gigih bangun ajak Shidah sebelum urang ramai ni. Gigih kita urang shoot sana sini (hehehe). Makanan sedap sedap almaklum Puasa. Mata pantang tengok kekdahnya.

Harga yang memuaskan. Macam macam menu ada kat sini. Larat tak larat je hah. Selalu aku cari ayer je. Bergelas gelas aku minum semalam. Nak tersadai dibuatnya. kena pulak ayer teh bUnga makanya bermunga munga tekak ni, fresh sih!  Suasana kat sini semalam banyak suara budak2 erk. Apa taknya sebelah meja aku tu dekat ngan round table ada sepuluh kanak2 ria. Ada yang baru 1st time berpuasa, lentuk je ku tengok. Si adik lak tunjuk tunjuk makanan, mahu tak harunya urang tu (hehehe) lawak sungguh karenah depa ni.
Ice cream ni punya lah koreh. Ku ceduk ceduh kereh jugek. Ada adik tu dok ceduk2 terpelanting tray tu kebawah nu. tapi aksesori kalor sangat menarik. Nak ambik gambor jer benornyer.

Sunday, 29 July 2012

4 MONTH OLD BEAUTY

Salam ceria hari Ahad. dah berapa tak dapat nak kemas blog ni. Ideya tetiba hilang. Tengah fikirin nak buat entry apa kali ni. Alhamdulillah pagi ni ideya tetiba datang. Semalam dapat IFTAR ngan babiesQiena. Shummel tak saya? Kejap je dah nak masuk 4 bulan lebeh. Baik je dia diam bila mummy & papa berbuka puasa semalam. Habis dia cekau nasi kat tangan dia tu. Tangan dah jalanjalan erk. Ini adalah anak kepada anak buah dilla (anak buah ACA). Aku dah jadi nenek taw. Tua dah kan (hikhikhik).
Aku ni tak pandai nak mengarang ayat cerita. Dari gambar menceritakan segalanya (hehehe). Aku ikut ayat photography.
Hi saya maksu Aca! Op!!! Dia tak nak qiena panggil dia maksu. tapi panggil lah kakak....OOOO!! Mana datang pangkat tu Aca.
Tq Aca untuk Donut ni. Iftar yang berbagai bagai menu semalam. Tambah meriah dengan adanya si shummel2 ni......

Thursday, 26 July 2012

PAGI KE ENAM

Dari Sahur lagi aku tak tidor pun. Kali ni hilang ngantuk sebab semalam lena aku tidur gamaknya. Kirakira nak gi Opis kul berapa agaknya pagi ni. Naik scooter leh cilokcilok kan. Baju dah siap iron. Kali ni kena pakai baju uniform opis. Baju yang kerehni adakala malas nak pakai. Tapi kena pakai wajib bak kata HR aku. Dapat duit dobi sebulan tigapuluhhinggit....lau tak pakai kang kena tarek (hehehe).

Hari ni dah masuk hari yang ke enam kita berpuasa. Opis aku time Ramadhan ni balik cepat. Masuk pukui lapan balik pukul empat setengah. Best kan....

Budakbudak opis ni ajak IFTAR kat luar pulak secara beramairamai. Tengok pamplet Ramadhan ni semua harga kat hotel mahalmahal belaka. Beratus tu ada yang net ada yang plus. Rasa kalau gi PARAM memang banyak berbaloi. Rugi makan sikit tapi bayau mahalmahal. Servey punya servey terclick lak kat PURIPUJANGGA. Alahai voucher dah habis, ruginya. Kalau dengan voucher bayau Rm30-35 ja. Rm45 ni 'walk in'. Tak kisah lah just nak try food kat sini. Dah booking dah....tapi untuk hari sabtu dah fenuh erk. 

Wednesday, 25 July 2012

IFTAR

Dah masuk hari ke 5 kita berpuasa. Rasa sekejap masa berlalu. Kalau dizaman kanak-kanak dulu waktu ghini aku asyik dok menghitung hari bila nak raya (ngehngeh). Lau dah masuk hari ke enam esok maknanya ada lagi 24 hari nak raya, hoyeeee!! Tu imbasan di zaman kanak-kanak dulu erk....

Balik opis tadi nekad nak gi PARAM BINTANG Bangi. Nekad sungguh ni sebab balik opis kui 4.30 pm. Kalau rempit pun jalan tak jem lagi. Balik umah dulu letak beg dulu. Ajak budakbudak ni macam lambat je. Baik aku rempet cepat sikit sampainya. Hari ini nak beli je lah. Sian kakak aku asyik masak je. Kul 4.50 pm aku capai scooter terus gerak ke Param BINTANG. Tak bawak pun kamera sbb leceh la. Lagi pun nak tengoktengok dulu apa yang best kat sana. Suka sangat PARAM BINTANG ni sebab macam macam ada. Tujuan utama aku nak cari siput sedut. Wu lalala syoknya......


Dah rasa memang sedap. X siasia aku beli kat kakak ni. Kakak aku kata pun sodap. Nikmat rasanya. Orang yang jual kat PARAM BINTANG Bangi ni kebanyakkannya orang lama-lama. So kita leh tahu mana sedap mana tidak. Macammacam aku beli hari ini. Kakak aku kat rumah standby je. Kebetulan pulak hari ni anak buah aku yang twins sorang tu dah sampai dari TANTA. So maknanya kena beli lebeh sikit la khen.


Ni pebret aku nih. Aku beli ngan akak yang memang dah lama berniaga kat PARAM BINTANG ni. Sedap u......


Ni pulak SATAY KANTAN RIVER, sodap gak. Sweet je. Kenapa aku panggil Kantan River sebab akak ni duk SG KANTAN (hehehe). Aku ada beli brutu ayam....habis licin anak buah aku kerjakan. Mulut banyak sok aku tak tahu erk.....
Setiap kali aku tengok kuih pastinya aku teringat kat anak buah aku ni. Dia memang suka kuih cara ni....Sampai rumah anak buah twins aku tanya Maksu tak beli ke Kuih tepung pelita tu? Alamak camana aku leh lupa pebret kuih dia ni! Sorry lah dik esok Maksu gi beli erk. Bila dah ramai tu pastinya aku ni terlepas pandang kuih2 pebret depa ni. Sebab fokusnya pada yang satu.....



Tuesday, 24 July 2012

GERAM

Cerita pasal PARAM masih ramai yang tak tahu makna disebaliknya. Hehehe gelak gelak sakan bila rakan opis dok sebut pasal Mr Param boss kami tu. Ada yang dok pikir apa lah istilah nama PARAM ni erk. Merata rata urang dok sebut PARAM satu makna pun aku tak tahu! Tu menurut rakan opis yang sangat pening dengan namanama tu apatah lagi hanya akan muncul di bulan Ramadhan. Tapi bila sebut 'GERAM' ai pulak tak paham. Kenapa geram? Sebab masih tak faham ke? Alahai jangan sebab PARAM anda jadi Geram pulak. Dah semua mengekeh ketawa sambil  menikmati rehat yang setengah jam ni. Citer lak pasal GERAM tadi. Apa makna Geram masih tak paham ni. GERAM tu benornya 'GERAI RAMADHAN..........! lagi ler kami gelak mengekeh. Ler tak terpikior teman yeop!

Hari semalam kebanyakkan menu IFTAR beli je kat PARAM. Tetiba elektrik kat rumah ni blackout. Woiii panehnya, baru sekejap dah rasa paneh, dugaan. Tapi menu Iftar ada yang masak jugak. Kakyong dari MAsterchef alTAnta telah mencuba resepi RASA lasagna. Terliuq kan....posa ni.


Home made karipap. Orga ang tunggu aku habis Ramadhan. Nanti aku buatkan utk ang ngan wifey erk.
Inilah menu Iftar semalam. Kebanyakkannya Import dari PARAM saje.


Masterchef From TANTA...jauh tu.