My Iklan

Saturday, 19 April 2014

HAVE A NICE WEEKEND YOU ALL ....

Air di catu Hujan tetap hujan. Weekend pulak time tu pusingan giliran tetiba waktu ghini. Apa pun tak leh buat. Nak duk dapor lau tak dak ayer yang mengalir tu cam tak puas je. Ada lah tong dua tiga tu tapi nak jugak air kluar curah curah cam tu. Bak kata orhang tak leh nak fefeeling. Bila lah agaknya Catuan tu nak dimansuh kannnya erk.

Giliran umah aku ni kalau ikutkan esok tengahari baru ada. Itu pun tak taw lagi. Baju dah nak hampir penuh dua ari punya simpan. Lenguh aa nak tunduk basuh memberus tu (ngegada lak tetiba erk). Dulu kat asrama boleh je basuh tapi kuantiti tak lah banyak cam sekarang. Esok lau ada ayer ingat nak masak masaklah. Nak habiskan barang Bakery dalam raga tu. Last week aku buat crunchy almond kebetulan aca datang. Suka dia main masak masak dalam oben. Esok cadang nak uat cookies. Aku ada beli tekap2 gambor bear rituh. Lau ada ayer esok aku nak try buat. Kak long aku asyik tanya buat biskut apa. Sian lak sampai skarank aku tak hantar2 rasa kat umah dia. Umah kat bawah nu ... kalau sebelah leh tukor pinggan ngan tangan.

Bubur Tepong

Orang jawa punya menu ni. Wajib menjadi menu waktu puasa. Passtu masukkan dalam bakul sejuk tu waaa.... masa sahor cuba try test. Kenyang sungguh lah. Bahan tepong gula melaka sedikit gula & santan je. Ada setengah urang dia letak bijik sagu. Kebetulan sagu tak der dikala buat ni. Jangan lupa letak daun pandan erk, harum! Ni pebret abah si Aca. Terajat hati nak buat lastweek macam dapat rasa rasa aca nak datang. Rupanya betul lah..... kuat enor insting haku ni.

Passtu kakak ku buat lah karipub. Kakak aku masak laju wei. Aku belum sempat toleh kanan dapur dah pasang api. Inti baru nak masak dia dah siap nguli tepong untuk buat doh. Memang aku tak leh lawan kecepatan dia uat kejer ni. 

Doa doa esok moga ada ayer lah erk. Time cuti ghini rasa terbantut semua kerjer. Untuk semua selamat malam jumpa lagi de next post ya :-)

10 comments:

  1. Siksanya klau x ada air kan nak membuang pun x puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ELLO JM Ohayo
      Ogengki desuka....
      (kena cakap jepong ngan JM ni ) hahahhaa
      tu lah ayaq tak daq meroyan kejap

      Delete
  2. dod aku ada baca catuan sampai raya tau dod.
    Jangkaan cam gini dod , bulan 4 bulan 5 hujan akan turun, bulan 6-10 hujan jarang turun.
    jadi sekarang hujan ni ialah untuk kumpul sampai bulan 10 tu nanti.. tapi aku baca terowong air dari Pahang sampai Selangor dah siap, tapi paling cepat pun dorang buat paperwork lagi 6 bulan.
    Harap teknologi tu berjaya la.
    Tapi aku fikir, Malaysia patut buat kilang tukar air masin jadi air tawar, dan buat tukar air sampah sarap jadi air minuman semula newater. Boleh membantu la kan, rakyat makin ramai juta2, perusahaan semua, semua perlu air bersih.

    eh dod, nanti aku nak buat topik baru "Before&after, makanan sebelum kena campur kuah dan selepas campur kuah. HAHA

    ReplyDelete
  3. dep..
    sedeh sgt ngan catuan ayer ni
    apa pun x leh nak uat
    semuanya terpaksa ikut schedule (nanges)

    ** Aku tunggu post ang kali ni

    ReplyDelete
  4. Alamak .... kawan2 ckp air catu spi bulan 7... harap2 saya masuk kerja lps pantang dah abis catuan air

    ReplyDelete
  5. haritu balik subang sedihhhh je tengok air paip mengalir bak lidi. syukur JB takde catu catu... tapi kesian la mak ayah kite kat umah kan.

    :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah GB
      bila ayer tak dek apa pun tak leh nak uat

      Delete
  6. dengar MB kata minggu ni last catu Mekda
    harap2 doa ni
    buhsang la ayer tak dok ni

    ReplyDelete
  7. adoi...susah betul hidup kalau air kena catu kan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susah aa LIZa
      rasa x puas nak main ayer hihi

      Delete