Wednesday, 2 April 2014

CRUNCHY ALMOND

Hah! Tetiba tajuk biskut. Mesti ada yang terkejut khen. Sejak bila lah rajin masuk dapur. Hahaha eh dulu aku memang suka masak taw. Masa duk ngan kengkawan satu Umah dulu. Hari hari buat kek buat biskut.Tukang sensory budak budak opis. Tapi bila dah duduk ngan kakak ni tak adalah nak masak masak ghitunya. Malas tu tak adalah cuma tak rajin jar. Tapi kali ni mood sepuluh tahun tu datang semula. Berkobar kobar noks, suka budak budak opis aku sebab ari ari buat menu yang berlainan. Kakak aku pun suka. Alhamdulillah rasa seronok masak bila ada urang yang nak makan ni. Ni menu pertama untuk Raya nanti. Aku dah kabau kat kakak tahun ni kita jangan beli biskut raya. Kita buat jer. So kita cuba resepi yang senang senang. Kalau ok bersiap sedialah kita beli bahan kuihnya.

Kali ni aku try cuba resepi kak ita Masam Manis crunchy almond. Mudah dan senang nak buatnya cuma.... barangannya agak mahal lah. So memang tak dinafikan penjual biskut ni agak mahal. 320 g RM27 hinggit. So baik buat sendiri puas makan (hehehe). nak tahu resepi click kat SINI erk.

Scale harus ada noks. Ni giant punya brand. Tapi semalam aku dah beli scale baru lah. Yang ni ku hangkat je tercabut lah pulak. Cam tak syok je. Ganas aku benornya.

Ni lah tepung GOLDEN FLORENTINA. Aku beli kat yummie bakery. Ni murah sikit tapi memang menjadik kalau nak buat kuih ni. Dapat lah satu balang tinggi. Aku potong besau besau. Lau kecik mesti dapat banyak kut. Lagi pun nak makan sendiri je. Ada lah sikit bagi kawan kawan opis rasa. 

Tara............
Ni lah crunchy Almond. Siap dah noks. Potong lajus lajus bila dah kluar dari oben. Bakor dalam 10 minit je jangan lebih nanti rentong. Selamat mencuba erk.....




6 comments:

  1. wah dod, bakat terpendam ye cam sedap je aku tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dep...
      memang soddap dep
      try lar sambil [ejam mata gerenti rentung lau ko buat

      Delete
  2. waaa... lps ni boleh buat bisnes... selain karipap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi mekda nti dpt percent erk tolong promote

      Delete
  3. Replies
    1. JM
      nganga maih dilla suap utk rasa hehehe

      Delete