My Iklan

Wednesday, 5 February 2014

AL RAHMAH MOUNTAIN

Jabal Rahmah merupakan bukit batu yang terletak di sebelah selatan Padang Arafah, sekitar 25 kilometer di sebelah tenggara Kota Makkah. Di puncak Jabal rahmah tersebut terdapat tugu putih yang dibangun untuk mengenang peristiwa pertemuan kembali yang sangat mengharukan antara kedua nenek moyang manusia, iaitu Nabi Adam AS dan Siti Hawa setelah ditirunkan dari syurga dan dipisahkan oleh Allah SWT selama dua ratus tahun. Mengenai di mana Adam AS ditirinkan oleh Allah SAW di bumi, terdapat banyak riwayat, antara lain: 1. Menurut riwayat Ibnu Abi Hatim yang di terima dari Abdullah bin Umar, disebutkan bahawa adam AS di turunkan Allah SAW di bumi tepatnya di bukit Shafa dan Siti Hawa diturunkan di Bukit Marwa. dalam riwayat lain yang juga dari Ibnu Abi Hatim yang diterima dari Abdullah bin Umar, disebutkan bahawa Adam AS diturunkan di di antara negeri Makkah dan Thaif. 2. menurut riwayat Ibnu Asakir yang di terima dari Abdullah Bin Abbas, dikatakan bahwa adam AS ditirunkan di Hindustan (India) dan Siti Hawa diturunkan di Jeddah. Hal ini pulalah menjadi sebab bagi penamaan kota Jiddah/Jeddah. Arti Jiddah adalah nenek perempuan.

video

Haji & Mut'am Charity Association 

video

lala

10 comments:

  1. tempat bersejarah ye dod. 3rd photo from top is fabulous.
    ko naik ke tak bukit ni dod?
    cable car takde ye dod..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi dep....mana ada cable car wei agak (hehehe)
      lawak lah ang ni dep
      aku nak naik tu pikir sepuluh kali
      sebabnya nak turun karang mahu meraung dep
      sebab aku FOBIA nengok tempat tinggi2 ni
      so aku doa je dari bawah semoga jodoh aku terbaik insyallahhhh

      Delete
    2. Fobia??
      Cammana ko nak apply kerja jadi kameraman majalah National Geographic ni dod..?
      aku suggest ko pindah rumah flet je la, ambik tingkat tinggi2 tiap2 hari ko tengok bawah..
      Aku amin kan doa ko dod. Amin.

      Delete
    3. itu lah pasal
      camana aku nak apply keja lagu tu kan dep hahahahaa

      Delete
  2. naper gambar org daki bukit tu je..Dilla naik tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceq x naik pun JM sebab tinggi
      karang bila nak turun aku cam FOBIA laknya
      so doa je lah dari bawah
      DOA jodoh hehehehe

      Delete
  3. macam agak mencabar nak naik ni, especeli owang pompuan la. tapi pengalaman yang susah dapat, rugi pulak kalau tak naik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi tu memang rasanya ORGA
      tapi mmg x larat nak naik
      sebabnya cough semput masa tu
      so dipikirin effect yang keduanya lak

      Delete
  4. Alhamdulillah dah diberi peluang untuk menziarahi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur alhamdulillah
      moga urang yang bawa saya ni dimurahkan rezekinya amin

      Delete