My Iklan

Tuesday, 4 February 2014

MASJID QUBA

Lawatan pertama ketika Umrah dijalankan pada hari kedua ketika berada di Madinah. Ketika ini kami menginap di Barakat Andalus Hotel Madinah. Perjalanan ke Masjid Nabawi pun begitu dekat sekali dalam jarak dua ratus meter dari hotel penginapan. Dengan cuaca yang sejuk terasa seperti berada di London you hehehe ayat tak leh tahan! Ziarah kali ini kita akan menuju ke Masjid Quba. Apa yang menariknya memang sangat menarik sejarahnya.



Sejarah Masjid Quba
Masjid Quba' masjid yang dibina atas dasar taqwa dan iman, adalah masjid yang pertama di bina dalam sejarah Islam. Dalam surah Al Taubah, ayat 108, Allah SWT berfirman yang maksudnya, " sesungguhnya masjid yang di dirikan atas dasar taqwa sejak hari pertama adalah lebih patut kamu bersolat di dalamnya".

Menurut sebuah hadith sahih daripada Tirmizi, " melakukan solat di dalam Masjid Quba' adalah sama dengan melakukan umrah'


Masjid Quba' terletak di perkampungan Quba' iaitu kira 3 km dari arah selatan bandar Madinah. Quba' diambil daripada nama sebuah telaga. Masjid ini berbentuk empat persegi.

Masjid Quba' di bangunkan pada hari Isnin 8 Rabiulawal, setiba Rasulullah SAQ di perkampungan Quba' dalam perjalanan hijrah ke Makkah. Baginda bermalam selama empat hari bersama Bani 'Amru Bin Auf di rumah Kalthum Bin Al-Hadm.


Credit to * USrahOnline






Beginilah pemandangan di Masjid Quba'. Ramai peniaga yang berniaga di kawasan ini menjual barangan untuk dijadikan souvenir dan sebagainya. Satu yang sangat di kagumi bila masuknya ' Waktu' mereka akan meninggalkan perniagaan mereka buat seketika. 




10 comments:

  1. Dilla...dah sihat ke...hoyee..entry pertama dah kluar..alaahh..pedal gambar org lain jek..mana gambar Dilla..nk kenal jgak heee
    Dilla pegi ngan travel agent mana eh..mmg betul dorang cakap pegi bulan Jan mmg cuaca sejuk..
    Cantik pic masjid quba tu...langit biru sangat....
    Woww..JM nampak Kurma segar bugar tu..sedapnya..nyum..nyum..beli tak?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah JM
    dilla gi ngan HBY TRAVEL
    so far ok good
    memang best aaa dan dah paham erti RINDU pada mereka yang dah gi sini nih
    KURMA tu memang fresh tak beli pun sebab nak gi Mekah lama takut masak sangat nak bawak
    balik Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time Dilla pergi ni dorang ketatkan kan tak isu Mahram..coz last year JM tak dpt pergi coz tak ada mahram..pastu tak boleh guna term tumpang mahram..byk lak soalan nye eh..kalau ok JM nk try ricky travel agent ni..nk bawak mak sekali :-)

      Delete
    2. Mau taknya JM
      dilla nyer pobem pasal mahram ni tu yang VISA lambat keluar
      banyak enor undang2 arab ni
      lar ni nak gi Umrah boleh pergi lagi selepas enam bulan
      Tanpa mahram umur 50 tahun lau arituh 45 katanya leh gi without mahram
      mmg banyak sangat undang2 incrediblehulk depa ni
      walhal kat sana ORANG malaysia boleh bilang jari compare Indonesia dan bangsa dia urang ni

      Delete
  3. Macam2 cobaan eh dod? Sabar je la...
    Sakit lagi dod? Kejappppppppp lagi baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. batuk dah kurang dep...
      tapi jetlag ni hah
      semoga di permudahkan ....ya amin
      satu family demam lagi ni

      Delete
    2. aku baca lagi sekali...ooo tu kurma ye...
      aku ingat anggur. tu la heran tetiba borak pasal korma...
      pengalaman ye dod, selain buat benda2 geng baik, dapat jugak tengok2 suasana tempat orang.
      demam eh dod? aku rasa ko tak sesuai cuaca arab kot. ko sesuai main salji kat negeri omputeh je dod. hahaha

      Delete
    3. hahahha dep ang ni
      tu anggur besor giller wei
      betul pengalaman di tempat urang kitakutip kita share
      mmg jauh beza nya
      balik malaysia Yalla bestnyaaa

      Delete
  4. Waaa.. kurma merah tu... dulu pernah makan ada yg kelat ada yg manis.. kalau dapat yg manis tu memang best sedappp jer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TT mesti pnh rasa kurma merah ni erk
      akak rasa yang kunin sweet jugak lah
      ingat nak beli tapi waktu ni di madinah
      kalau bawak balik malaysia takut masak sangat nanti

      Delete