Mesti ada yang kata Gambor makanan jer Blog dilla ni :-)
Nak tau tak tiap tiap cuti ni tak kira Sabtu Ahad koje teman merisik resipi resipi yang ada.
Semua biskut menggunakan resepi yang berbeda. Nak cari yang lebih sedap. Modified apa yang patut. Tu lah hari hari cuti yang ku buat. Hilang jer mesti kat dapur. Syok woo bila kuih jadi. Pastu ada lak yang suka makan. Memang hati berbunga, tak CAYA cuba try.
Belajar cari resepi ni kat google. 1st time buat terus naik dalam oven, wah bestnya. Conga bars ni kata kek bukan kek. Nak cari feel rasa yang betul betul tu masih tak dapat lagi. Sebabnya aku tak suka kek. So suruh lah budak budak opis rasa. Alhamdulillah resepi ni memang jadik. Nanti kawan kawan blogger try erk.
Resepi: Congo Bar
315gm tepung gandum
21/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150gm mentega
250 gm gula perang (dilla guna 200 g saje)
3 biji telur A
1 sudu teh esen
vanilla
300gm chocolate chip
100gm hirisan badam.
Loyang 10" x 10" dialas dan digris
Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit
300gm chocolate chip
100gm hirisan badam.
Loyang 10" x 10" dialas dan digris
Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit
Ini lah dia upernya. Mekda, kak dilla tunggu mekda balik ni. Nanti kak dilla uatkan utk mekda erk....
uhuhu...... hahaha ...... hihihi..... sedapnya..... terliur weh
ReplyDeleteMekda, hari ini dlm sejarah semalam kak dilla membaking CB empat sekali gus
Deletehehehehe
boring la dod kueh2 kek2 manis gini dod..
ReplyDeletepopiah2 epok2 pizza2 takde ke dod..
hahahhaa engko ni dep
Deleteepok epok tu nanti lah aku try google
hang suka kuih2 rare upernya erk dep
bab2 mkn2 ni mmg kami suke.. suke2.
ReplyDeletesyoknye la pandai n rajin masak...hihi
cheese
Deleteseronok xplore resepi ni
lau jadik & Sedap lagi lah rasa seronok
dapor lantai dah rasa penuh tepong
kena mop ari2 nih
best kalu mnjadi.. byk yg x jd dari yg jd.. tangan bantut kot.. hehe
Deleteala tangan mu kuwi ayyu menowo cheese (hehehe)
Deletetangan ku iki nek ngayun kendil iso tuggel taw
Untunglah siapa dpt kahwin ngan dilla nih dh rajin pandai masak pulak tu ckp je nk mkn ape :-) klau lah Jm ni lelaki dh lama try tackle heeee
ReplyDeleteOH JM pinanglah HAKu (kehkehkeh)
Deleteuntung oo dapor ang berasap ari ari
ala JM untung jadi Jiran
mailah jadi jiran aku
sedapnya....
ReplyDeletetq sbb leh rasa sedap hehehehe
Delete