My Iklan

Wednesday, 14 May 2014

CONGO BARS

Mesti ada yang kata Gambor makanan jer Blog dilla ni :-)
Nak tau tak tiap tiap cuti ni tak kira Sabtu Ahad koje teman merisik resipi resipi yang ada.
Semua biskut menggunakan resepi yang berbeda. Nak cari yang lebih sedap. Modified apa yang patut. Tu lah hari hari cuti yang ku buat. Hilang jer mesti kat dapur. Syok woo bila kuih jadi. Pastu ada lak yang suka makan. Memang hati berbunga, tak CAYA cuba try. 

Belajar cari resepi ni kat google. 1st time buat terus naik dalam oven, wah bestnya. Conga bars ni kata kek bukan kek. Nak cari feel rasa yang betul betul tu masih tak dapat lagi. Sebabnya aku tak suka kek. So suruh lah budak budak opis rasa. Alhamdulillah resepi ni memang jadik. Nanti kawan kawan blogger try erk.

Resepi: Congo Bar



315gm tepung gandum

21/2 sudu teh baking powder

1/2 sudu teh garam

150gm mentega
250 gm gula perang (dilla guna 200 g saje)
3 biji telur A

 1 sudu teh esen vanilla
300gm chocolate chip
100gm hirisan badam.

Loyang 10" x 10" dialas dan digris

Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit

** Note -Nak lagi sedap tambah sikit walnut (blend kasar)

*** credit to blog soulain...

Ini lah dia upernya. Mekda, kak dilla tunggu mekda balik ni. Nanti kak dilla uatkan utk mekda erk....

12 comments:

  1. uhuhu...... hahaha ...... hihihi..... sedapnya..... terliur weh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekda, hari ini dlm sejarah semalam kak dilla membaking CB empat sekali gus
      hehehehe

      Delete
  2. boring la dod kueh2 kek2 manis gini dod..
    popiah2 epok2 pizza2 takde ke dod..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa engko ni dep
      epok epok tu nanti lah aku try google
      hang suka kuih2 rare upernya erk dep

      Delete
  3. bab2 mkn2 ni mmg kami suke.. suke2.
    syoknye la pandai n rajin masak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheese
      seronok xplore resepi ni
      lau jadik & Sedap lagi lah rasa seronok
      dapor lantai dah rasa penuh tepong
      kena mop ari2 nih

      Delete
    2. best kalu mnjadi.. byk yg x jd dari yg jd.. tangan bantut kot.. hehe

      Delete
    3. ala tangan mu kuwi ayyu menowo cheese (hehehe)
      tangan ku iki nek ngayun kendil iso tuggel taw

      Delete
  4. Untunglah siapa dpt kahwin ngan dilla nih dh rajin pandai masak pulak tu ckp je nk mkn ape :-) klau lah Jm ni lelaki dh lama try tackle heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. OH JM pinanglah HAKu (kehkehkeh)
      untung oo dapor ang berasap ari ari
      ala JM untung jadi Jiran
      mailah jadi jiran aku

      Delete