My Iklan

Thursday, 15 May 2014

MILO COOKIES

Kisah hari Selasa. Wesak day hari membaking. Sebabnya tak ada plan nak kemana. Seperti yang dikata Rakan seperjuangan cuti tiga bulan. Kebetulan jiran sebelah nak rasa Congo Bars lagi katanya. Ok lah memang hari ni di peruntukkan duk dapor. Lagi pun balang balang dah habis kekosongan. Alhamdulillah TQ my sister banyak support supply bahan bahan baking. Tambah bersemangat dalam 'PENCARIAN RESEPI TERHEBAT' sebelum menjelangnya puasa nanti. Tinggal sebulan je lagi. At least bila puasa nanti kita dah tahu resepi mana menjadi pilihan.

Ok kali ni dilla nak kongsi resepi MILO COOKIES. Yang terbaik pilihan resepi kali ini. U olls try cuba. Insyallah pasti jadi. Bahan bahan yang agak mudah dan satunya rasa cookies ini memang terbaik dari resepi yang dilla pernah xplore sebelum ini. Cuma dilla tak berapa kreatif untuk membentuk adunan menjadi shuntek. Bagi dilla janji sedap resepi yang sangat mudah dan pembentukkan adunan itu boleh di perbaiki nanti.


MILO COOKIES

BAHAN A
2 cawan gula kastor
1 buttercup

BAHAN B
4 biji kuning telor
1 camca teh esen vanila

BAHAN C
4 cawan tepung penaik <----- dilla guna tepung gandum
(Ayak tepong bersama 1 camca teh soda bikarbonat)
1 cawan milo

BAHAN D
chocolatechips
dilla tambahkan ALMOND STRIKE

BAHAN HIASAN
M&M CHOCOLATE

CARA
Sebelum itu panaskan oven pada 180 celsious selama 20 minit

FIRST Campurkan BAHAN A
SECOND Campurkan BAHAN B. Tapi sebelum itu kacau dulu kining telur bersama esen vanilla.
THIRD Masukkan milo dulu baru tepung.Tepung tadi masukkan sedikit demi sedikit kacau dan kacau hinggalah tepung terakhir.
FOURTH Akhir sekali masukkan chocolatechips, Almond strike gaul rata. 
FIFTH Bentukkan bulat bulat dan hiaskan dengan coklat M&M diatasnya

Bakar adunan dengan suhu 150c dalam masa 20 minit

Note" kredit kepada pemilik resepi ini (tak ingat amik blog mana)
Memang the best cookies yang dilla pernah buat
So u all try ni...


** just sharing.....

12 comments:

  1. nak curik resipi ni tuk raya nanti lah hiksss

    ReplyDelete
  2. CURI JANGAN TAK CURI JM
    hehehe dilla pun copy mana punya resepi blog ntah ni
    tak ingat lah

    ReplyDelete
  3. cer... try buat lemper ke, punten ke, atau nasi ambeng ke.. hihi (*_*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. chees
      ko sebut PUNTEN tu alahai rindunya aku cheeseee

      Delete
    2. ngencesss arrrr... susah dah nk dpt makanan mcm tu.. teringat punten arwah embah ku... waa

      Delete
    3. NEK ROYO MEMANG KETEMU LAR SI punten KUWI CHEESE
      PSSSTTTT Cheese kampong mu nangdi yo ;-)

      Delete
    4. wahahaha.
      seronoknye bila dpt kwn speaking java ni.. ala cerek2 nang kg kue wae.. (*_*) mmg ramai sedulur nang tg karang tu...

      Delete
    5. cheese, jangan jangan cedek karo umah ku kiye
      aku nang dato manan iki akeh dulor wooo

      Delete
    6. hihi.. adoh la kg kito ki.. cume kalu blk kg mmg lalu tg karang yg selalu jem tu.hihi. aku uwong sg besar.. cuma sedulur okeh nang tg karang.. ngeh2..

      Delete
    7. OOO BIG river eupanya
      dah shuntek dah skarank sg besor
      manyak homestay tu

      Delete
  4. WAHHH dah boleh masuk tv RTM ni dod, program buat kueh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dep ala ang jangan cakap cam tu
      aku malu aaaaa (hahaha)
      Bak kata kawang aku
      Mood aku ni kejap jek
      lepas ni dah tak nampak dah aku kat dapor

      Delete