My Iklan

Tuesday, 1 January 2013

SALAM TAHUN BARU 2013


Wah lamanya aku tak mengupdate Blog ku ini. Ideya yang dah berkarat ni sememangnya nak kena tunggu tahun baru  nak makeup habis blog yang dah bersawang ni erk. Ingatan dari Shidah Ramli pada diri ku 'bila nak update blog kak dilla tu'. Tq SR...kerana  memberi peringatan untuk aktif semula berblogging ni. Oh tak lupa pada rerakan yang wish birthday pada diri Ku Terimas kasih semua. Doa kalian agar semuanya dimakbulkan olehNya, amin.

Start dari 25 dec 2012 aku dah pun mula bercuti. Azabnya nak cuti. Maklum tiada pengganti. Kerja ku menjual suara ni selalunya kena ada orang ganti baru leh cuti. Kalau dulu ok je tapi semenjak management baru ni tak boleh belaka. Sengsara tul nak bercuti cutian macam dulu. Rasa sesak nafas ni dibuatnya. Akhirnya 25 dec dapat gak cuti. 26 dec follow Uyie Aman ke Corus Hotel untuk seminar bengkel. Aku tumpang hotel jek passtu buatlah xtvt mende tapi tak da mende pun. Shoot view yang sama tapi best gak lah. Jalan jalan ke Telok Kemang petang petang. Cuaca pun bagus je. Balik dari Curos 28 dec jumaat. Sabtu tu ada xtvt mancing kat Tanjong Karang. Plan lama dah and kazen dah janji nak bawak kita orang mancing kat Sg Besor. Katanya banyak ikan kat sana. Aku tak mancing laut tapi mancing kek sawah je. Gigih aku panas panas duk tepi sawah. Ikan pandai pilih pancing. Jauh gak merangkak meredah padi yang belum potong ni. Tapi view sangat menarik.

Foto atas ni aku guna HP Sony Neo L xperia jek. Aku edit ngan Snapsheed ja. Yang bawah ni aku guna Nikon sebelum Nikon ku dah pun ku hantar service semalam ngan Shidah ramli gara gara ada Hammer u...sajok tol hammer ni nak bagi habis duit aku erk.
My Kazen merangkap Senior Otai kaki pancing ni. ke laut ke darat semua leh gi noks....


Wah semua nak mengukur batang pancing ni. Sapa paling panjang leh redah Puyu sepat iwak leley. Time nak bagi umpan cacing semua gelli...ayyaaa!! Aku pegang guna lapik plastic habis cacing jatuh. Adoi maklum lama tak pegang cacing. Uyie pandai guna cengkerik....selamba badak je pegang menatang tu. Nak mancing tapi geli nak pegang semua benda tu camano kekdahnya erk (hehehe).


Tq pada Adee kerna banyak membantu. Pasang tali pancing umpan pancing last last ' Ko pasanglah sendirik' Hahahha mana tahan kan. Tengah feel ikan makan umpan ada lak tukang kaco suruh bukak mata kail ikan. Hehehe sendiri mau ingat lah no. Nak mancing kena lah sanggup buat benda tu semua. Oh lupa nak kabor. Kita orang mancing dua hari taw. Yang ni kat Sungai besor tepi sawah redupredup ghitew. Ikan tak lah banyak mana sebab kita orang sampai pun dah tengahari. Waktu ikan rehatrehat kat pool sandor2. Kalau pagi shuntek sikit kan. Sejuk redup mesti ikan suka makan lau ada umpan. 

Tadaaaaaaaaaaa!! Nampak tak bawah ni ada Ikan. Ni lah ikan puyu pertama sejak 12 tahun aku tak mancing kat sawah cam ni. Wah syok feel tarik pancing ni. Teringat zaman nostalgia waktu aku kecik2 remaja dulu. Duk kat sawah bawah pokok tunggu ikan makan umpan. hah bayangkan 12 tahun yang lalu cam ni lah rasanya. Yang sebelah tu ikan Uyie. Oh dialah jura mancing pada hari pertama semalam. Kazen ku yang otai terpaksa serender je lah. Apa taknya tak sampai seminit asyik2 batang pancing si Uyie asyik mengena je. Memang bukan senang nak tawan hati Ikan ni benornya.


my kazens...santai pancing. 


Merenung nasib. Awatlah ikan tak nak kat aku (uhuk)

Dialah Juara dikala ini. berekor ekor ikan dia dapat. Apakan daya aku kalah dengan ekor2 yang tak seberapa. Pasrah lah aku dikala ini.....

7 comments:

  1. Hoi dod, aku ingat ko bawak diri merantau satu dunia

    ReplyDelete
  2. hahahha DEP. I miss u lah ekekekkee

    ReplyDelete
  3. wow..... welcom to alam maya.....
    rajin-rajinkan diri kak dila update blog ye... azam tahun baru jangan malas-malas okey

    ReplyDelete
  4. hahaha SR tq. baru nak merangkak rangkak ni hah mek wei

    ReplyDelete
  5. tudia depa...berkurun baru nak update, kesian kami pembaca setia menunggu status terkini, heheh...nak tau jugak gosip-gosip semasa :)

    nway dila, Selamat Tahun Baru 2013 yer, sama macam shidah...sila buat azam untuk update selalu :)

    ReplyDelete
  6. ORga, MISS U Too. Ni lah aku angan angan taikayam. Kejap buat kejap idak ntah ler aku ni mmg tak ada disiplin lah Orga. Insyaallah ada berita ada kerajinan update selalu. Pepun tahniah kat ang ORGA dah jadi.com.my na

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...tukar ke dot my pun yang free je dila, kalau takder orang wat promosi cam gitu, memang sampai bila-bila la dengan blogspot tu, hehe...

      tak pa dila, tahun baru, azam baru, hang pun mesti b'style baru kan.suci murni gitu...kasi rockk sikit tahun 2013 nih :)

      Delete