My Iklan

Thursday, 6 September 2012

DELTA MEKONG


Jom kita makan buahbuah sambil dengar depa menyanyi.....
Sedap tak suara mereka? Ala cam biasa aaaa. Nak kata suprano tu idak ler. Suare depa kan ala ngau ngau sikit. Sebab dalam bahasa mereka tiada perkataan'R' erk....

Suka tak tengok kalerful cam ni. Ini buaian gantung erk. Baik sangat untuk prop shooting. Boleh gantung baby ghitew. Aku dapat beli kat pekan Ben Thanh dalam harga bawah dua puluh hinggit satu. Kat sini mungkin murah sikit kut aku pun tak tanya sebab dong dah mulus. Buaian yang aku beli tu tak ada kayu cam ni. Pemegang kiri kanan shuntek jugak. Orang orang Vietnam ni memang suka berbuai. Kalau lalu kat tepi tepi jalan tu banyak buaian gantung. Ada besi penyangkut ghitew kekdahnya. Agaknya mereka ni suka suasana tenang sambil baringbaring menungmenung ghitu kut erk.

Dah habis borong kat kedai apow Alan Nguyen kata jom kita gerak dengar muzik pulak sambil makan buahbuahan, katanya. Maju setapak menyusuri kedaikedai yang menjual berbagai barangan. Naik rabun dibuatnya. rabun sebab duit dong dah habis sudah.

Barang-barang kat APOw gallery ni memang shuntek-shuntek. Harga beg ni leh dapat Rm30 saje. Berbaloi lah kan compare kat Malaysia depa juai beratus gak taw. Photo atas tu 'Apow' with my sister & niece. Buat kenangkenangan. Entah bila nak gi sini lagi agaknya.

Mataku lebih tertarek kat sini biarpun dah masuk hari ke tiga mata duit dong ku tinggal nyawa nyawa ikan je tapi sempat rembat 3 beg kat sini....

Kat sini kita disajikan dengan makanan kerepek kerepek (tapi aku tak makan erk). Minuman madu dicampur dengan limau kasturi. Disamping tu dia orang jugak memperkenalkan tentang kosmetik yang diperbuat daripada madu lebah asli.


Station minyak pun ado. Selepas melawat Candy Island kami pun di bawa ke Unicorn Island pulak. Unicorn Island merupakan pulau yang terbesar diantara pulau pulau yang ada disini. Banyak aktiviti yang menarik di Unicorn Island ni. Boleh makan buahan-buahan, minum madu bersama limau kasturi dan last part kita akan disajikan buahan buahan untuk dimakan sambil dengar kumpulan ala ala koir menyanyi. Passtu bagilah depa tips sikit. Last song ' Si Jantung hati' tu part lagu yang ku tak tahan tu. Pandai lak nyanyi lagu melayu ni dengan suarasuara teran dalam lak lagi. Satu yang best kan kat sini barang2 kraftangan macam beg beg yang aku beli kat Ben Thanh market tu jauh lebih murah tau. So agak agak angpa nak melawat Unicorn Island ni baik beli beg2 tu kat sini. Sebabnya kat sini kilang depa. Aku suka beli kat 'APOW' tu gallery Apow kat rumah lebah tu. Memang mix pun bapak Cina Malaysia maknya Orang Vietnam. Boleh berbahasa melayu walaupun agak pelat sedikit kita still paham lagik erk. Senang nak bargain aku kat apow ni. Nanti aku boh gambar apow erk. Photo atas tu kita dah pun sampai kat Unicorn Island. Mula mula kita kena gi rumah lebah dulu. Rasa air madu ngan limau kasturi tu. Waktu ni ramai gak pelancong yang datang. Orang Malaysia jangan cakap lah. Senggol senggolan toleh toleh orang kita sajok.

Kali ni dilla nak cerita tentang DELTA MEKONG yang terkenal dengan kesuburan pertaniannya. Padi adalah sumber pertanian yang utama di negara Vietnam. DELTA MEKONG ini meliputi sebahagian besar tenggara Vietnam dengan keluasan 39,000 kilometer persegi. Seronok dapat menyusuri Sungai Mekong ini iaitu sungai ke 12 yang terpanjang di DUNIA yang mengalir ke beberapa buah negara antaranya China, Myanmar, Thailand, Kemboja dan Vietnam. Pulau terbesar disini adalah Pulau Unicorn. Kita dapat merasai menaiki bot kayu. Berpeluh peluh makcik yang mendayung kat depan tu. Kena lah bagi Tips erk...maka laju lah dayungdayung kayu makcik ni hehehehe......sebab kayu kayan yang dibawa pun boleh tahan gak beratnya erk.

6 comments:

  1. perrhh...lebah?mesti yang jenis manja nih. Cantik view...macam kat penang pun ada, hehe

    ReplyDelete
  2. hahaha elop bro aku tak habis lagi update ini entry. insyallah hari ni leh siap kut. tengah pilih gambaq2 ni.....
    wei ORGa, hang sihat ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer..yer..tengah tunggu la nih!eh, awat pulak...aku sihat dan bertenaga lagi nih.

      Delete
  3. hhahahaha ORGa, lawok lah ang ni Orga. penat gak mengedit ni kan. lau tak minat memang jadi sarang tukun lah orga kan

    ReplyDelete
  4. kak dila guna lans apa kat dlm pasar benthan tu... jelas jer gambar dia

    ReplyDelete
  5. Da....aku guna 35 ngan D40.aku bwk 2 lens je gi vietnam ni.mls nk pikul berat2 hehe

    ReplyDelete